Biobanya karácsonyi ajándéka

Most egy féltett receptemet teszem közkinccsé, úgy gondoltam, hű olvasóimnak ez lesz a karácsonyi ajándék! Ha karácsonyi homemade kozmetikumról van szó, jóformán mindenki különböző bőrradír recepteket ad. Persze, érthető, mert gyors, egyszerű kezdőknek is, kevés alapanyag kell, stb. Na én most elhatároztam, hogy nem írok több radír- receptet ide. Ezért:

Ez egy mélytisztító arc maszk:

Hozzávalók:

3 evőkanál rhassoul agyag

2 evőkanál fehér agyag

1 teáskanál fekete nadálytő gyökér

1/2  teáskanál édeskömény

1 teáskanál kamilla

1/2 teáskanál levendula

2 evőkanál zabpehely

Kell még egy jó aprító eszköz, robotgép, mixer - egy tál, tárolóüveg, kanál, címke. 

A hozzávalókat csak tedd a gépbe, és alaposan, szinte porszerűvé őröld meg. Így szárazon tárolható hónapokig (kb. 6 hónapig). A használatakor 2 evőkanálnyit vegyél ki és kellő mennyiségű folyadékkal keverd kellemes pasztává. Kb. 20 percre kend fel az arcodra, aztán lemosás.

A folyadék lehet sima meleg víz is, de próbáld ki virágvizekkel is (rózsavíz, levendulavíz), vagy gyógyteával.

Ez a maszk minden bőrállapotra jó, de kiváló ránctalanító is, és az aknés, pattanásos bőrt is javítja. 

Miért? 

A fekete nadálytő magas allantoin tartalmú (egyébként ebből is állítják elő). A gyökérben több van, mint a levelében. Felgyorsítja a sérült sejtek, szövetek gyógyulását, csökkenti a gyulladást - ugye Te is használtál már zúzódásra, duzzanatra, ilyesmire nadálytő kenőcsöt? Kolin nevű anyaga pedig csökkenti az ödéma képződést és javítja a sérült részek vérkeringését. Ugyanígy a bőr hibáit is befoltozza, pattanás, ráncok, ekcéma esetén

Találunk még benn  tannint, nyákanyagokat, triterpéneket, rozmarinsavat, stb. És kis mennyiségű pirrolizidint (0,02-0,7%), ami miatt nem ajánlott belsőleg használni, mert súlyos májkárosító. Régi receptekben még megtalálható (pl. M. Treben, St. Hildegard ) de határozottan nem javaslom belsőleg!  Egyedül egy homeopátiás szerben engedélyezett.

Ugye ismerős az árokpartokról, rétekről? 

allantoin.jpg

 

A többi hozzávalóról már írtam itt többször. A zab például jó nyugtató, az agyag méregtelenítő - tisztító, a kamillát, levendulát pedig már főleg ismeritek.

Ez a maszk függőséget okoz, de ne használd csak hetente, kéthetente.