De ki szereti a Valentin-napot?

Még ne találkoztam ugyanis olyannal, aki ezt bevallja. Borzalmas, de valamiért évről évre egyre több szivecskés lufi és piros masnis szőrös állatka van a boltokban, és egyre több hírlevelet kapok fantasztikus Valentin-napi ajánlatokkal.

Nos, ilyen a Naturkencénél nem lesz, mert tőlem idegen ez az ünnep - vagy csak öreg vagyok?

Azért egy kis szösszenetet írok Nektek a legfontosabb pár  érzéki illatról:

Rózsa

 A szerelem szimbóluma, és nincs ember, aki ne szeretné az illatát. A rózsa illóolaj, vagy abszolútum sajnos aranyárú, de érdemes beruházni, mert elég 1-2 cseppet használni. Na és kiváló bőrápoló is,érdemes az arckrémekbe tenni. Ehető is, a rózsavíz például kiváló limonádéhoz, tejberizshez és számos keleti édességben használják. Cukrozott rózsaszirom díszítéshez, rózsalekvár.... Egyszer próbáltam rózsaszörpöt készíteni, nagyon nem vált be, csupa cukor és nem igazán volt íze, hiába gyepáltam meg a rózsabokrokat.

valentin.jpg

Jázmin

A valódi illóolaj (abszolútum) sajnos szintén nem olcsó, de nagyon kevés kell belőle. Afrodiziákumnak tartják. Édes, bódító illat.

Ilang-ilang

Nem véletlenül szokták a nászágyra szórni a virágait. Szintén afrodiziákum. Érdemes tényleg a hálószobában párologtatni, mert stresszoldó és nyugtató is. Édes, lágy illat. Érdemes otthon tartani, mert kiváló haj és bőrápoló is.

Vanilia

  Ki ne szeretné az édes, otthonos vanilia illatot? Lazító, nyugtató, afrodiziákum. Általában alkoholos kivonatát használjuk.

Vetiver

 Méltatlanul keveset használt illóolaj, egy fűféléből. Kellemesen földes-füstös érzéki illat.  Depresszió, nyugtalanság és szexuális problémák esetén jó - és persze bőrápoló is.

Végül néhány alkalmazás:

Valentin-napi illatos fürdő

1. 3 csepp rózsaolaj és 4 csepp pálmarózsa egy fél csésze tejbe, majd így a fürdővízbe öntve.

2. 3 csepp ilang-ilang és 4 csepp bergamott ugyanígy

Valentin-napi masszázsolaj

2 evőkanál bázisolaj (mandula, jojoba, sárgabarack, stb) 8 csepp rózsa, 2 csepp ilang-ilang, 6 csepp citrom és 8 csepp pálmarózsa.