Pitypang - gaz vagy hasznos? - a legjobb bőrápoló növények 7.

Mindenki ismeri és játszott ezzel a kis sárga tavaszi virággal, fújta a magvait. A kertben bosszantóan kiirthatatlan gyom, pedig igen hasznos kis növény. Nézzük, mi mindenre jó, különös tekintettel a naturkencés hagyományokra.

pit.jpg

Taraxacum officinale a hivatalos neve.  Pitypang, gyermekláncfű, pongyolapitypang (ez vajon honnan ered?), pimpó, cikória, kutyatej ( ez a szárból kicsorduló fehér ragacsos folyadék miatt), eszterláncfű és még számos neve mutatja a botanikában elfoglalt helyét.

Étkezésre

Tavaszi gyenge levelei (fontos, hogy csak a virágzás előtt) ehetőek, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Régen, amikor tavasz felé már csak fonnyadt alma volt a kamrában, pótolta a tavaszi vitaminhiányt. Bármilyen salátába tehetők a friss levelek.

A, B, C, D vitamin, vas magnézium, cink, kálium, szilícium található benne jelentős mennyiségben.

Minden része ehető egyébként. Gyökeréből készül a cikória kávé. Kávé ízű, koffeinmentes, ma is népszerű és olcsó. Olvastam, hogy ecetet is készítenek vele, de azt még nem próbáltam.

 Gyógytea

A gyökérzetet (mint minden gyökérfélét ősszel gyűjtve!)  és a levelét, vagyis a föld feletti részét is használjuk gyógynövényként. Szagtalan, de keserű ízű. De mint minden keserűanyagot tartalmazó herba, kiváló máj és vesebetegségekben és általában az emésztőrendszeri problémákban. Megelőzhető a húgyuti fertőzés.

Hatóanyagok még a keserűanyagokon kívül: karotinok, C vitamin, flavonoidok, inulin a gyökérben (tavasszal 2%, ősszel 40%-ra emelkedik! ) , kálium a levelekben (4,5%). Az egész növény tejnedveket tartalmaz.

Keserűanyagai (közül a szeszkviterpén) egyeseknél bőrallergiát okozhat!

Epehajtó, étvágyjavító, vizelethajtó, csökkentheti a gyomorégést.

Alkalmazása:a levélből: 1-2 evőkanállal hideg vízben felfőzni 1-2 percig, majd 10 perc után leszűrni.Kúraszerűen 4-5 hétig napi 2-3 csésze javasolt. A gyermekláncfű gyökeret főzni kell kb. 5 percig. szintén kúraszerűen, napi 1-2 csészével fogyasztható.Napi dózis 4-6 g.

A népgyógyászat salaktalanításra, reuma, köszvény és ekcémás bőrbajok esetén használja. Általában a méregtelenítő, salaktalanító teák fontos összetevője ma is.

Epekő, vagy elzáródás, epehólyaggyulladás esetén tilos inni!

Bőrápolás

A kozmetikumokban, gyógykenőcsökben a gyermekláncfű fájdalomcsökkentő, gyulladáscsökkentő hatását használjuk. Azaz bármilyen ízületi, izomfájdalom esetén jól jöhet.

Ehhez a legjobb macerátumot használni. Készítése itt olvasható >>>> részletesen.

Pitypang olajat készíthetünk a virágfejekből, vagy a levelekből, de a gyökerekből is. Lényeg, hogy száraz legyen, ne kerüljön víz vagy tejnedv bele. Na és természetesen lehetőleg tiszta, úttól távoli helyen gyűjtsd. 4-6 hétig állhat az olajban. Kedvencem a kukoricacsíra olaj, mert semleges illatú és olcsó.

Ezt az olajat aztán bármilyen kenőcskészítéséhez fel lehet használni. Kézenfekvő megoldás sheavajjal keverve használni, ami szintén gyulladáscsökkentő. Sőt, masszázsolajként is jó a macerátum.

Régebben a tejnedvet szemölcseltávolításra is használták, szimplán bekenve a szemölcsöt vele. Naponta többször lehet, már ha van mindig friss növény a közelben.

A gyermekláncfű magas antioxidáns tartalmával lassítja az öregedési folyamatokat. Ígéretes állatkísérletek folynak, melyek szerint lassítja a rákos sejtek növekedését (leukémiában vizsgálták), segít szabályozni a vércukorszintet és inzulinszintet. Általában a cukorbetegeknek készült teakeverékekben is van. Segíthet a vérnyomás szabályzásában és a helyes koleszterin arány és szint megtartásában.dandelion_pic

 

Már virágzik a pitypang, tessék  a hétvégén gyűjteni!

 

Update: mégis gyomnövény. Nemrégen költöztünk és az új kert tele van pitypanggal. Ez azért nem öröm, mert fű kellene helyette. A hét végén 7 vödörrel öntöttem a komposztálóba. Na azért megmentettem néhány szép tövet. És most éppen itt fonnyadnak, hogy gyógynövényes olajos macerátum legyen majd belőlük.

2016-04-12_17_09_18_2.jpg