Indiai citromfű illóolaj

azaz Cymbopogon flexuosus. Ami nem azonos a nálunk honos citromfűvel  (Melissa officinalis).  Ezt a növényt inkább egy megszáradt-keményedett újhagymához lehet hasonlítani- persze csak az küllemét.  A távol-keleti konyhák nélkülözhetetlen fűszere, nagyobb szupermarketekben már nálunk is kapható. Hívják citromciroknak, vagy fűszerciroknak is.

lemongrass.jpg

Ebből készül az illóolaj, gőzdesztillációval. Igazán friss, citromosan édes illat.

Jól keverhető egyéb citrusfélékkel: citrom, narancs, grapefruit, bergamott, vagy levendula, ilang-ilang, teafa, rozmaring, bazsalikom illóolajokkal.

Tulajdonságai: antidepresszáns, baktérium-és gombaölő, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, rovarirtó, antiszeptikus, értágító, izzadásgátló. Nyugtatóként, vagy éppen ellenkezőleg, serkentőként is hat, ez a mennyiségtől függ.

Használata: 

Izomfájdalmak,  kisebb sérülések esetén regenerálja a kötőszöveteket, sportkrémekben, masszázsolajokban, feszesítő krémekben használjuk.

Nyirokrendszer méregtelenítése

Megfázás, légúti fertőzések esetén

Élénkítő, stresszoldó 

Gombás bőrbetegségekben vagy aknés-pattanásos bőrre

Természetes rovarriasztó

Mindig valamilyen hordozóolajban használjuk, a bőrre töményen tilos!

Lehet párologtatóba, fürdéshez, bedörzsöléshez, masszázshoz használni.

Kisgyerekeknek és kismamáknak, vagy magas vérnyomás esetén tilos a használata!  

Érzékenyebbeknél bőrirritációt okozhat, érdemes előbb tesztet végezni.

Inhalálás megfázás esetén: egy tál forró vízhez indiai citromfű, erdeifenyő, eukaliptusz és levendula olajat adunk,  összesen 5-6 cseppet.

Arcüreg gyulladásnál római kamillával együtt javasolt inhalálni

Cellulit megelőzésére: 

20 ml szőlőmagolajba tégy 30 csepp citromfű, 25 geránium és 30 rozmaring illóolajat. Naponta lehetőleg kétszer pár cseppet masszírozz az érintett területre.

Fürdőszoba, WC fertőtlenítő-szagtalanító

1 dl vodkába 20 csepp citromfű, 20 csepp erdeifenyő, 40 csepp teafa, 40 csepp citromolaj. Ezt a keveréket egy szórófejes flakonba tegyük, majd kb. 1 dl vizet engedjünk még hozzá. Elég pár fújás a WC csészébe.